Olen jo kirjannut oiretuntemuksiani toiseen palveluun. Miksi käyttäisin myös Pisarasi-palvelua?
Pisarasi on kehitetty erityisesti helpottamaan terveydenhuollon työtä koronavirukselle altistuneiden jäljityksessä. Emme ole tottuneet pitämään kirjaa kaikista liikkeistämme ja tapaamistamme ihmisistä. Kontaktijäljityksessä tarvittavien tietojen koostaminen jälkikäteen voi olla erittäin työlästä ilman sairastumistakin. Pisarasi-palvelun ohjattu kysely auttaa käyttäjäänsä muistamaan tapaamisensa ja liikkeensä. Palvelussa käytettävän teknologian avulla päiväkirjan pitäminen nopeutuu ja helpottuu.
Palvelu eroaa olennaisesti oireiden kartoitukseen perustuvista sovelluksista keskittymällä terveydenhuollon kartoittamiin tai diagnosoituihin Covid-19-tartuntoihin ja heidän kontaktiensa jäjitykseen. Se eroaa monista kontaktijäljityssovelluksista siten, ettei se seuraa käyttäjänsä liikkeitä reaaliajassa.
Miksi Pisarasi ei ilmoita automaattisesti muille altistuksesta?
Osa maailmalla kehitetyistä sovelluksista jakaa hyvinkin yksityiskohtaista tietoa altistuksen ajankohdasta ja paikasta. Vaikka tämä lähestymistapa on ollut osin tehokas, se sopii huonosti Suomeen. Tällaiseen ratkaisuun liittyy merkittäviä yksityisyyden suojan ongelmia, sekä vaikeasti ratkaistavia eettisiä kysymyksiä. Tämän vuoksi Pisarasi-palvelu ei sisällä automaattista ilmoitusta altistuksesta.
Tulevaisuudessa esimerkiksi terveydenhuolto saattaa käyttää Pisarasi-palvelua tartunnan saaneen suoraan kontaktointiin. Käyttäjä voi kuitenkin aina itse valita omien tietojensa näkyvyyden, ja haluaako hän ottaa uudet toiminnot Pisarasi-palvelussa käyttöönsä.
Pisarasi ei myöskään seuraa käyttäjiensä liikkeitä reaaliajassa. Sen sijaan palvelu tukee käyttäjiään omien kontaktiensa selvittämisessä. Mikäli käyttäjällä todettaisiin tartunta, palvelu nopeuttaa mahdollisesti altistuneiden kontaktien ohjaamista tiedon ja hoidon pariin.
Miksi ratkaisunne on hyödyllinen?
Automaattisesti tallentuvat tai jo liikuttaessa ylös kirjattavat sijaintitiedot soveltuvat koronan tyyppisen, kohtalaisen helposti tarttuvan, taudin leviämisverkostojen selvitykseen erityisen hyvin, koska koska tauti voi tiettävästi tarttua myös lyhyessä kontaktissa. Tällaisten lyhyiden tapaamisten selvittäminen ja muistaminen jälkikäteen ei välttämättä ole mitenkään muuten mahdollista. Lisäksi ratkaisu pyrkii nopeuttamaan ja helpottamaan terveydenhuollon tekemää työlästä kontaktijäljitysprosessia.
Uskallanko käyttää palvelua? Näyttääkö se vaikkapa naapureilleni olenko sairastunut?
Emme koskaan paljasta kenenkään yksityisiä tietoja ulospäin. Kaikki Pisarasi-palvelussa oleva tieto on käyttäjän itsensä tarkastettavissa, täydennettävissä ja poistettavissa. Käyttäjänä voit itse päättää palveluun syöttämäsi tiedon tarkkuuden. Palveluun keräämäsi tieto ei myöskään liiku palvelusta automaattisesti mihinkään, vaan voit itse määritellä ja jakaa haluamasi tiedon. Mikäli sairastuisit, voit kuitenkin helposti tarjota tarvittavat tiedot terveydenhuollon ammattilaisille valmiiksi täytetyn Pisarasi-päiväkirjasi avulla.
Minulla ei ole älypuhelinta. Voinko käyttää sovellusta?
Kyllä voit.
Jos käytössäsi ei ole laitteita, joista voisit ladata tietoja suoraan Pisarasi-sovellukseen, voit tehdä kirjaukset sovellukseen käsin. Näin luot päiväkirjan joka auttaa kontaktijäljitykseen liittyvässä haastattelussa, riippumatta siitä miten tiedot on syötetty.
Jatkossa palvelu tarjoaa mahdollisuuden käyttää halutessaan myös muita tietolähteitä päiväkirjan koostamisessa. Tällaisia laitteita ja automaattisesti sijaintitietoja kerääviä rajapintoja ovat esimerkiksi kanta-asiakasjärjestelmät.
Yritin ladata tietojani Goolelta, mutta Google upload ei antanut tietoja. Miten saan tämän käyttööni?
Tarkista seuraavat kohdat:
- Olethan kirjautunut sisään Google-tilillesi samassa selaimessa, jossa käytät Pisarasi-palvelua?
- Tarkista, että sinulla on Google Timeline käytössäsi: https://www.google.com/maps/timeline
- Varmista Google-tilisi tiedoista, tältä sivulta: https://myaccount.google.com/activitycontrols/location, että puhelimesi tai tablettisi on valittuna paikkatiedon lähteenä, kohdassa “My devices”.
Epäilen itselläni koronavirusta, miten minun tulisi toimia?
Jos epäilet saaneesi koronavirustartunnan, noudata ensin oman sairaanhoitopiirisi paikallisia ohjeita. Esimerkiksi HUS-piirin paikalliset ohjeet löytyvät osoitteesta: https://www.hus.fi/potilaalle/Sivut/Kuinka-toimia,-kun-ep%C3%A4ilet-koronavirustartuntaa.aspx
Valtakunnalliset ohjeet tartuntaepäilyssä toimimiseen löytyvät THL:n verkkosivuilta. https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/ohjeita-kansalaisille-koronaviruksesta
Paikallisen sairaanhoitopiirin ohjeita noudatettuasi voit tehdä oireiden arvioinnin Omaolo-palvelussa. Täytä tämän jälkeen Pisarasi-päiväkirja, jotta olet valmistautunut jos terveydenhuolto vahvistaa koronavirustartuntasi. Yhdessä heidän kanssaan selvitätte mistä olet saanut tartunnan ja ketkä ovat mahdollisesti altistuneet tartunnalle kauttasi.
Lisää tietoa Pisarasin taustoista löydät täältä.