Pisarasi

Pisarasi on yksinkertainen työkalu koronaviruksen tartuntaketjujen jäljittämiseen paikkatietoja hyödyntämällä. Pisarasi-palvelu pohjautuu käyttäjien omaehtoiseen osallistumiseen ja hyödyntää tietoa, jota moni kerää itselleen jo valmiiksi.

Kontaktien jäljittäminen on yksi tehokkaimmista tavoista estää uusien tartuntojen synty. Tällä hetkellä tartunnan saaneen liikkeet ja muut tartunnalle altistuneet selvitetään potilasta haastattelemalla. Tämä on työlästä ja jäljitystyötä tekevä terveydenhuoltohenkilöstö kärsii jo valmiiksi resurssipulasta. Palvelu tarjoaa jokaiselle suomalaiselle mahdollisuuden osallistua COVID-19-epidemian pysäyttämiseen.Miten palvelu toimii?

Maailman terveysjärjestö WHO:n ja Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskus ECDC:n mukainen arvio koronaviruksen aiheuttaman COVID-19-taudin tartunta-ajasta on noin kaksi viikkoa. Pisarasi-verkkopalvelun avulla voit kerätä päiväkirjan liikkeistäsi mahdolliselta tartuttamisajalta. Tähän muistilistaan voit helposti täydentää erilaisia lisätietoja, sekä tapaamiesi ihmisten määrän. Mikäli sairastuisit, voit jakaa tietosi terveydenhuollon kanssa.

Pisarasi palvelun käyttö on turvallista. Emme jaa tietojasi muiden käyttäjien kanssa. Yhdessä lähimmäistesi kanssa voitte kuitenkin tulevaisuudessa lisätä toisenne palvelussa kontakteiksi. Se vähentää tehtävää selvitystyötä mahdollisessa altistuksessa. Näin suojelette toisianne ja olette mukana tartuntaketjujen pysäyttämisessä.

Tällä hetkellä Android-käyttäjien on mahdollista jakaa sijaintihistoriansa palvelussa. Android-käyttöjärjestelmä on yleinen ja sitä käyttäviä laitteita ovat esimerkiksi Samsung, LG ja Motorola-puhelimet. Monet arjessa käyttämämme palvelut, kuten erilaiset mobiililaitteet, kanta-asiakasjärjestelmät, pankki- ja luottokorttimaksut, julkisen liikenteen leimaukset tai kaupunkipyörien matkat, kerryttävät myös automaattisesti käyttäjänsä paikkatietoja. Jatkossa palvelumme tarjoaa käyttäjälleen mahdollisuuden valita haluaako hän lisätä päiväkirjansa tarkkuutta myös tällaisia tietolähteitä käyttäen.

Miksi käyttää Pisarasi-palvelua?

Kontaktien selvittäminen jo käytössä olevien älylaitteiden paikkatietoseurantaa hyödyntämällä helpottaa tartuntaketjujen selvittämistä. Pisarasi-palvelu perustuu helposti käytettävään verkkosivuun, joka ohjaa käyttäjää vaihe vaiheelta tarpeellisten tietojen keräämiseen. Tämä luo pohjan kontaktijäljittäjän työlle.

Pisarasi-palvelu ei vaadi ennalta ladattua sovellusta tai laajaa käyttäjäpohjaa toimiakseen. Palvelun käytön voi aloittaa vaikkapa COVID-19-testitulosta odottaessa. Pisarasia kannattaa kuitenkin käyttää jo etukäteen. Se helpottaa muisteluprosessia ja varmistaa kontaktijäljitystyölle tehokkaan pohjan.

Yksi vakavimmista haasteista koronaviruksen leviämisen estämiselle ja testikapasiteetin lisäämiselle on tartuntaketjuja jäljittävän henkilökunnan puute, kuten esimerkiksi YLE uutisoi 31.3.2020. Työlästä, käsityönä tehtävää lähipiirilistojen keräämistä ja haastatteluprosessia on kuitenkin mahdollista helpottaa teknisin apuvälinein. Pisarasi vastaa juuri tähän ongelmaan.

Usein kysyttyihin kysymyksiin löydät vastauksia täältä.